К основному контенту

დეკემბერი

       წელიწადის ყველა დროს თავისი, გასაოცარი სილამაზე გააჩნია, თუმცა მე ზამთარი უფრო მიყვარს ვიდრე ზაფხული, სიცივე ძალიანაც არ მაშინებს, ცხელი ყავა და ბევრი ღიმილი უდრის ბედნიერებას. მგონი არც ღირს იფიქრო, რომ ამაზე მეტია ბედნიერება, ახლა შორსაა და ერთ დღეს მოგაკითხავს, ასეთ ლოდინში წლები ისე გავიდა ბოლო-ბოლო მივხვდი, რომ ასე არა ყოფილა.


   ახალი წლის განწყობა ნოემბერში ნელა -ნელა და 
 დეკემბერში სრულიად მიპყრობს,   ყველაფერს რომ მხიარული იერი ეძლევა, ეს მიყვარს და დიდი და სერიოზული ადამიანები, დიდი და სერიოზული მონდომებით, რომ არჩევენ პატარა სათამაშოებს,  საყვარელ თოვლის ბაბუებს, დაფიფქულ ნაძვის ხეებს, საახალწლო სუფრის მოსართავებს ეს მაღიმებს.

     მე კი ვცხოვრობ ქალაქში, სადაც არ არის დიდი არჩევანი, სადაც ყოველ წელს ერთსა და იმავე ნათურებით რთავენს ქუჩებს, უკვე მერამდენე წელია ძველ  ნაძვის ხეს დგამენ, რომელიც მე საოცრად არ მომწონს არც საახალწლო ფილმის ნახვა შეგიძლია კინოში, დიდი ეკრანზე , კინოდარბაზის არ არსებობის გამო, არც ქალაქის კულტურული ცხოვრება გამოირჩევა  საახალწლოდ დატვირთული პროგრამით.


    მეც მაქვს ჩემი პატარა გეგმები , ამ პერიოდში ძირითადად მარხვაზე ვარ რაც  ჩემს საახალწლო მენიუზე აისახება, ამიტომ სოკოს ასეთ პიცებს მოვამზადებ.


     ახალწელთან კი ბევრი სურვილი მაქვს , რომელსაც დავწერ და ნაძვის ხის ქვემოთ დავაწყობ , მომავალ წელს წავიკითხავ და იქნებ ერთი მაინც იყოს ასრულებული.
     მანამდე კი გავამხელ ერთ- ერთს: მინდა ჩემი ქალაქის პატარა ქუჩები, სულ მალე განათდეს და გაბრჭყვიალდეს თანამედროვედ  და მოდურად მოირთოს, ადამიანებს აღარ უნდოდეთ აქედან წასვლა, რადგან შეეძლოთ აქვე იპოვნონ სამსახური, სიყვარული, ბედნიერება, რომლის საძებნელად, ასე შორს უწევთ წასვლა.  მხოლოდ სამოგზაუროდ და სასწავლებლად მიდიოდნენ შემდეგ კი, განათლებული ახალგაზრდები გვიბრუნდებოდნენ.

Комментарии

Популярные сообщения из этого блога

ფერები , ხაზები, ხატები

         ახლა წმინდა ევას ხატი დაწერა, პატარა ევასთვის, დაუკვეთეს, ძირითადად სამი ფერი გამოიყენა: ოქროსფერი, წითელი და ლურჯი, რომელთა შერწყმა საოცარ სილამაზეს ქმნის, აღსაქმელადაც მსუბუქია.     ხატს ხელში ნაზად მაწოდებს, რადგან ლაქი ჯერ არ შეშრობია, შარავანდედს ლამაზი ორნამენტები ამშვენებს, ძალიან მეტყველია, ალბათ პატარა გოგოსაც მოეწონება მისი ანგელოზის ხატი, რომლის ავტორი მხატვარ-რესტავრატორი თამარ ჯიხვაშვილია.    პირველად ხატვის ნიჭი ბაღის მასწავლებელმა შეამჩნია, ძალიან უწყობდა ხელს, დასვამდა და ახატიებდა, თამარის დედას კი ეხვეწებოდა ყურადღება მიექციათ ამ ნიჭისთვის.  პროფესიის არჩევის დრო, რომ დადგა, ცოტა დაიბნა, აღმოჩნდა რომ ჯერ ფრანგული ენა აინტერესებდა, მერე სამედიცინო, სტომატალოგიის განხრით, თუმცა საბოლოოდ არჩევანი სამხატვრო აკადემიაზე შეაჩერა.    მანამდე კი ბებიასაგან ისწავლა ქარგვა, თავიდან ცხვირსახოცებზე, ხოლო, მე-7 კლასში იყო, პირველად, წმინდა გიორგის ხატი, რომ დაქარგა და თავისი სკოლის დირექტორს აჩუქა. მოგვიანებით კერვაც შეისწავლა რადგან, ერთი პერიოდი, მოდელი

მიტევების დღე

    მიტევების და პატიების დღეა დღეს.    ჩვენი ეკლესია, მიუხედავად იმისა, რომ გვასწავლის  ყოველი დღე და ყოველი წუთი ერთმანეთის შენდობისათვის და სიყვარულისთვის  უნდა იყოს, ამისთვის ცალკე დღეც  გამოყო.   წირვის შემდეგ მამაომ შენდობის ლოცვები წაიკითხა, ყველას პატიება თხოვა,  ქადაგებისას სახარებიდან მოიყვანა მაგალითები: მეფემ შეუნდო ვალი თავის ქვეშემრდომს, ის  კი გამოვიდა და მისი მოვალე, რომელმაც ვერ შეძლო თანხის დაბრუნება, ციხეში ჩასვაო.     კარგი მაგალითი არ გამოადგა, მერე კი მეფემ ასწავლა ჭკუა იმ კაცს, თუმცა მას ვეღარაფერი უშველიდა რაკი საუკუნო გენიაში ჩავარდა.   ყოველ ნაბიჯზე, რომ სწავლობ ადამიანი კარგია, ახალს რომ აღმოაჩენ სხვაში სიკეთის და კარგის სახით, მერე შენც აიღებ, მიბაძავ და თუ კი ისწავლი მისგან კარგია, მოკლედ ზრდა არ უნდა შეწყვიტო ამ მხრივ. სიკეთეს კი კარგი თვისება აქვს ბევრ სიხარულს გაძლევს ცხოვრებაში, ხოლო ცოდვის ბუნება ასეთია: ის, რაღაც ცუდის  სახით გიბრუნდება ისევ, ამიტომ უნდა ვერიდოთ ცოდვას.  დღეს , შოთა ნიშნიანიძის ეს ლექსი გამახსენდა დილიდან და გულში ვიმ

ტარხუნის პეროგი

    ტარხუნის პეროგი  ჩემი ერთ-ერთი საყვარელი კერძია. მიყვარს ის, ნაზი გემო, რასაც მას ტარხუნა სძენს, ასე რომ, ეს კერძი მათვისაა ვისაც უყვარს ტარხუნის გემო და არომატი.  მასალად საჭიროა :  ერთი კონა ტარხუნა, 4,5 თავი ხახვი, 8 ცალი კვერცხი, 200 გრამი ყველი, ფენოვანი ცომი ,  ცომი შესაძლოა ვიყიდოთ მზა ფენოვანი  ან თავად მოვამზადოთ. ასევე კარგია ნახევრად ფენოვანი ცომი, რომელსაც პირადად მე ვანიჭებ უპირატესობას , ფენოვან ცომთან შედარებით და მას შემდეგნაირად ვამზადებ, ჩვენი პეროგისთვის საკმარისი იქნება ნახევრი კილო ფქვილი, რომელსაც დავუმატებთ მარილს, შაქარს (გემოვნებით) და 10 გრამ დროჟს, ცომს კარგად მოვზელთ თბილ წყალში და როცა ამოვა გავაბრტყელებთ და გადავუსმევთ ერბოს ,,ონა". გადაკეცილს გავაჩერებთ 20 წუთი, შემდეგ გავყოფთ ნაწილებად.   მომზადებს წესი       მოვხაშოთ 7კვერცხი და დავჭრათ, ასევე დავჭრათ ხახვი, ტარხუნა, ხოლო ყველი გავხეხოთ. ამ პერიოდში ჩავრთოთ ღუმელი, რომ მოასწროს  180 გრადუსზე გაცხელება ავიღოთ ცომის ერთი ნაწილი გავაბრტყელოთ და დავდოთ ნელ-თბილ ჟარონაზე, (გამოგვა